Polecamy:
 Kosmetyki naturalne


A A A

Maskary

Receptury

 

 

Proponowane proporcje:

 

faza wodna:

  • 60-65% woda destylowana
  • 0,2 % guma ksantanowa
  • 0,5 % D-pantenol
  • do 2 % sorbitol lub gliceryna

 

faza olejowa:

  • max. do 5% kwas stearynowy (opcjonalnie)
  • 1,5 % wosk Candelilla
  • 4-5 % wosk pszczeli
  • 2-3 % wosk Carnauba
  • 3 % emulgator O/W
  • 2-3 %alkohol cetylowy

 

faza C:

10 – 12 % czerń żelazowa lub inny pigment

 

Wykonanie:

W osobnych zlewkach umieścić fazy wodną i olejową, podgrzać w łaźni wodnej (np. garnuszku z wodą). Gdy składniki fazy olejowej roztopią się wlać fazę olejową do wodnej mieszając mieszadełkiem (np. spieniaczem do kawy). Gdy fazy stworzą jednolitą emulsję można dodać pigmenty. Następnie przelać lub przenieść pipetą do pojemnika na maskarę.